vagy
  Vissza a nyitólapra |  Impresszum
Hírlevél    Marketing hírlevél
Balaton Turisztikai Régió | Budapest-Közép-Dunavidék Turisztikai Régió | Dél-Alföld Turisztikai Régió | Dél-Dunántúl Turisztikai Régió | Közép-Dunántúl Turisztikai Régió | Nyugat-Dunántúl Turisztikai Régió | Tisza-tó Turisztikai Régió | Észak-Alföld Turisztikai Régió | Észak-Magyarország Turisztikai Régió |
|

Pest...
 

A Parlament - Faragó Ferenc fotójaA Lánchíd és a Margit híd között találjuk az Országházat, Magyarország legnagyobb és legdíszesebb épületét. Az eklektikus stílusú épülettömb külsejére a neogótikus, elrendezésére viszont a reneszánsz jegyei hatottak. A gótika sajátos jegyeit leginkább a parlament karcsú, csipkeszerű tornyai, valamint díszes faragásai jelzik. Az évszázadot megélt impozáns épület páratlan együttest alkot az előtte hullámzó Dunával. A Steindl Imre által épített gigantikus méretű épület a világ egyik legnagyobb parlamentként funkcionáló épülete. S hogy mindezt számokkal is alátámasszuk: az Országház 268 méter hosszúságú, 118 méter széles, kupolájának magassága 96 méter, termeinek száma 115, lépcsőinek hossza kb. 20 kilométer, az épületben 691 helyiség, 10 udvar, 29 lépcsőház, és 27 kapu található. Díszítésére nem kevesebb, mint 40 kg 22 karátos laparanyat használtak, és itt alakították ki Európa első távfűtési rendszerét. Az egész építkezés 37 millió aranykoronájába került az országnak!

A parlamentnek azonban nemcsak a külseje, belső tere is gyönyörű. Csillogó arany díszítése, a kor jeles művészei által készített freskói és szobrai, a pompásan díszített lépcsőházak lenyűgöző látványt nyújtanak. A díszlépcsőházat Lotz Károly falfestményei és Kiss György szobrai díszítik. A kongresszusi ülésteremben található Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye. A parlamentben őrzik a Magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket: a jogart, az országalmát és a reneszánsz kori kardot. Első magyar királyunk, Szent István 1000 éves koronája Európa egyik legrégebbi koronája. Szervezett csoportos látogatás során mi is megtekinthetjük a koronát, a koronázási jelvényeket, valamint azt az emeletet, ahol az országgyűlés ülésterme van.

A parlament szomszédságában található a Néprajzi Múzeum, Európa egyik legnagyobb szakmúzeuma. Az egykori királyi kúria impozáns épülete reneszánsz, barokk és klasszicista elemeket egyesít. A múzeum állandó kiállításai: A magyar nép hagyományos kultúrája, Az őstársadalmaktól a civilizációig.

Korunk legmodernebb luxusapartmanjai, irodái kaptak helyet a Roosevelt téren álló Gresham palotában. A szecessziós épület kőszobrai közt, a homlokzat tetején Sir Thomas Greshamnek, a londoni tőzsde alapítójának domborművét láthatjuk.

Takács Erzsébet - BazilikaHa továbbmegyünk, eljutunk a Szent István-bazilikához. A basilica minor rangjára emelt templom a főváros legnagyobb, s az ország második legnagyobb temploma. A neoreneszánsz templom 96 méter magas kupolájából csodálatos panoráma tárul elénk. A Szent Jobb-kápolna féltve őrzött kincse első királyunk, István király (1000-1038) ereklyéje: ezer esztendeje épen megmaradt jobb kézfeje. A bazilika kincstárában egyháztörténeti emlékeket láthatunk.

Nem mehetünk el becsukott szemmel a középkori Pest városának helyét elfoglaló budapesti belváros patinás épületsorai mellett! A belváros szíve a Vörösmarty tér, innen indul Budapest első sétálóutcája, a Váci utca. Csak pár lépést kell megtennünk és eljutunk a Duna-korzóig, ahonnét páratlan szépségében csodálhatjuk meg a kivilágított hidak és Óbuda panorámáját.
Innét csak pár lépésre található a Dohány utcai zsinagóga. Az egyedülállóan szép, keleties stílusban épült zsinagóga Európában az első, a világon pedig a második legnagyobb működő zsinagóga. A 3000 ember befogadására alkalmas épület udvarában alakították ki a Zsidó Múzeumot, melyben a zsidó ünnepek kegytárgyait, hétköznapi használati eszközeit, valamint a magyarországi holokauszt történetét ismerhetjük meg. A múzeum érdekessége, hogy itt található Közép-Európa legnagyobb, leggazdagabb judaikagyűjteménye. A múzeum az itt kiállított tárgyakon túl a zsidó kultúra kutatóközpontja is.

A Múzeum körúton találjuk a Magyar Nemzeti Múzeumot, melynek jelenlegi épületét Pollack Mihály tervei szerint emelték. A hatalmas nemzeti gyűjtemény műtárgyainak száma meghaladja az egymilliót. A magyar klasszicizmus egyik legszebb épületében a magyar történelmet mutatják be a kezdetektől napjainkig. Állandó kiállításain a Magyarország története az államalapítástól 1990-ig, és a Lapidárium - római kőtár gyűjteményét tekinthetjük meg. A Magyar Nemzeti Múzeum gazdag gyűjteménye mellett arról is nevezetes, hogy 1848. március 15-én lépcsőjéről beszéltek a márciusi ifjak Pest lakóihoz.

Az Üllői úton található gyönyörű szecessziós épület az Iparművészeti Múzeumnak ad otthont, mely gazdag gyűjteményével tűnik ki. Legjelentősebb gyűjteményei: Esterházy-kincstár, Zsolnay-kerámiák, 17. századi főnemesi viseletek, szecessziós üvegek, olasz majolikák, francia bútorok, augsburgi barokk ötvösmunkák, falikárpitok és a keleti szőnyeggyűjtemény.

Budapest elegáns sugárútja, az Andrássy út a múlt század végén, a városegyesítés után épült. A világörökséget gazdagító sugárút mindkét oldalát 19-20. századi eklektikus paloták, parádés villasorok szegélyezik. A történelmi környezetben sorakozó bérházak gyönyörű belső teret, szobrokat, és bizony néhol még szökőkutakat is rejtenek. A csaknem két és fél kilométer hosszú sugárút alatt halad a millenniumi földalatti vasút, melyet 1896-ban, Európa első kéregvasútjaként adtak át a forgalomnak. A napjainkban is működő kisföldalattira a felszínen látható kovácsoltvas korlátú lejáratok figyelmeztetnek. A francia boulvard-ok ihlette Andrássy út ma a belvárost köti össze a Városligettel.
Nézzük, milyen látnivalókkal várja a sugárút és környéke a látogatóit!Az Andrássy út ad otthont a kimagaslóan szép Magyar Állami Operaháznak. A "sugárúti palota" néven is ismert épület Ybl Miklós olasz-reneszánsz stílusban készült pompás alkotása. Lépjünk be az épületbe! Az impozáns külsejű Operaház lenyűgözően szép belső képpel és kitűnő akusztikával dicsekedhet. Az 1200 főt befogadó nézőtérről a világ nagy énekeseit, karmestereit, táncművészeit csodálhatjuk meg. A gazdagon díszített, freskódíszes belső tér szépségét azonban nemcsak előadásokon tekinthetjük meg, hiszen minden délután vezetéssel is körbejárhatják az érdeklődők.
Az Andrássy út megkapó szépségű Operaháza közelében egy komor, szürke épületet, a Terror Házát találjuk. Az ÁVH egykori épületében található múzeum állandó kiállításán a nyilas és a kommunista rémuralom történetébe tekinthetünk be.

A Hősök tere - Faragó Ferenc fotójaAz Andrássy utat Budapest legnagyobb dísztere, a Hősök tere zárja. Itt láthatjuk a honfoglalás (1896) ezeréves jubileumának tiszteletére épített Millenniumi emlékművet, mely a honfoglalás kori hét vezérnek és Árpád fejedelemnek állít emléket. A Millenniumi emlékmű központi oszlopa Gábriel arkangyalt jeleníti meg, amint 36 méter magasba emeli az apostoli kettős keresztet, és a magyar történelem ereklyéjét, a Szent Koronát. A szárnyas géniuszt ábrázoló szobor talapzatánál a honalapító hét törzs vezéreinek a másait láthatjuk.

Az oszlopot jobbról és balról félköríves panteon fogja közre. Az oszlopcsarnokban magyar királyok, az ország függetlenségéért harcoló hadvezérek és politikusok szobrait, illetve a kolonnád sarokpilléreit díszítő jelképes szoborcsoportot láthatjuk. Az emlékmű előtt az Ismeretlen Katona sírjánál tehetjük tiszteletünket. A síremléket minden hazánkba látogató állam- és kormányfő megkoszorúzza.
Az impozáns Hősök terét egyik oldalon a Műcsarnok, másik oldalon a Szépművészeti Múzeum zárja.

A Szépművészeti Múzeum - Faragó Ferenc fotójaA tér jobb oldalán az ország legnagyobb kiállítótermét, a Műcsarnokot találjuk. A Hősök terét meghatározó klasszicista épület időszaki kiállításain főként a kortárs művészek alkotásait láthatjuk.

A tér bal oldalán a világ második leggazdagabb spanyol gyűjteményével rendelkező Szépművészeti Múzeumot találjuk. A múzeum anyagának nagy részét az Esterházy család gazdag festménygyűjteménye adta az 1870-es években. A neoklasszicista épület régi képtárában értékes külföldi műalkotásokkal, olasz, spanyol, francia és más világhírű művészek alkotásaival találkozhatunk. A 13-18. századból Bellini, Brueghel, Corregio, Dürer, El Greco, Giorgione, Goya, Murillo, Leonardo da Vinci, Raffaello, Rembrandt, Rubens, Tiziano, Velasquez, a 19. századból pedig Delacroix, Gauguin, Monet, Renoir, és Corot műveit láthatjuk. A Szépművészeti Múzeum mára százezres nagyságú gyűjteményének büszkesége a hét El Greco-kép.

Anonymus - Faragó Ferenc fotójaA Hősök tere mögött találjuk a Városligetet, Budapest legnagyobb parkját.


Ha már a Városligetben vagyunk, feltétlenül látogassunk el a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a világ egyik legrégebbi állatkertjébe! A kőelefántokkal díszített főkapun belépve megismerhetjük a Pelikán-tó, a hidegvízi és tengeri akvárium, valamint a trópusi akvárium változatos élővilágát! Láthatunk kecses vízimadarakat, különféle papagájokat és kakadukat, ragadozó madarakat, fácánokat, hatalmas jegesmedvéket, félelmetes farkasokat, üvöltő sakálokat, dögevő hiénákat, éles fogú vidrákat és hódokat, barátságos majmokat, vicsorgó tigriseket, párducokat, leopárdokat, tekintélyt parancsoló oroszlánokat, zömök medvéket, szelíd zebrákat, zsiráfokat, tevéket, elefántokat, és óriási vízilovakat. Mintha a vadonban lennénk! Érdekli a növényvilág? A pálmaház vendégei biztos nem fognak csalódni a sok szép, gondozott növény láttán!

Folytassuk utunkat a Városligetben! Az Állatkert mellet található Fővárosi Nagycirkusz nem csak a gyerekeket, a felnőtteket is sok szeretettel várja. Tehetséges artisták, vicces bohócok, ügyes medvék, labdázó kutyák, cicák, sőt néha fókák és lámák is szórakoztatják a mókázni szerető cirkusz kedvelőit!

Innét csak pár lépést kell tennünk, és máris a Vidámparkban vagyunk. Csöppenjünk bele a gyermekek boldog világába: dodgemezzünk, horgásszunk, tanuljunk meg célba lőni, üljünk fel a lánchintára, forogjunk a limbó-hintóban, mutassuk meg mindenkinek, milyen bátrak vagyunk a szellemvasútban! A Vidámpark érdekessége az Europa Nostra díjjal kitüntetett 100 éves körhinta.

Ha időközben elfáradtunk, mártózzunk meg a közeli Széchenyi Gyógy- és Strandfürdő kellemes vizű medencéiben, Európa egyik legnagyobb területű gyógyfürdőjében! Mindezt gyönyörű környezetben, a fürdőt díszítő szobrok és csodálatos üvegmozaikok között tehetjük meg!

Vajdahunyad Vára - Faragó Ferenc fotójaMost, hogy felfrissültünk, barangoljunk tovább a Városligetben! A Városliget érdekes látnivalója az 1896-ban épített Vajdahunyad vára. Az itt látható épületegyüttes elemei között a romántól a barokkig szinte minden építészeti stílust megtalálunk. Sétánk során a történelmi Magyarország ismert épületeinek hű másolatait fedezhetjük fel, közülük is a legjellegzetesebb az erdélyi Vajdahunyad várának másolata. A vajdahunyadi vár eredetileg a honfoglalás ezredik évfordulójára készült fából és papírból, de óriási sikerének köszönhetően megépítették kőből is. Reneszánsz jellegű díszudvara nyaranta romantikus hangulatú hangversenyek otthona.

A Vajdahunyad várában rendezték be a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot, Európa legnagyobb mezőgazdasági múzeumát. Történetének érdekessége, hogy a világon elsőként hoztak létre ilyen jellegű múzeumot. Kiállításain a mezőgazdaság, az ekék, a halászat, a vadászat, a borászat, a lótenyésztés, a szarvasmarha tenyésztés, a sertéstenyésztés, a juhtenyésztés, a takarmánytermesztés és a pásztorélet különleges világába tekinthetünk be!

Látogassunk el a Városliget délkeleti részén található Közlekedési Múzeumba! Európa egyik legrégebbi közlekedéstörténeti gyűjteményének kiállításain bőségesen találunk anyagot a vasút, a repülés és űrhajózás, a hajózás, a közúti közlekedés és a városi közlekedés történetéről is.

A Városligeti-Tó - Faragó Ferenc fotója
A Városligeti-tó az év minden szakában kellemes időtöltésre csábítja az arra járókat! A bársonyos vizű tó nyaranta csónakázásra, télen pedig korcsolyázásra hívogat!

 

Vissza